AMD Strela
River Soft

 

„НОВУС“ ги промовираше податоците од проектот за прибирање и обработка на информации од јавен карактер

„НОВУС“ ги промовираше податоците од проектот за прибирање и  обработка на информации од јавен карактер
Објавено на: 30 Nov 2017

Во изминативе шест месеци проектниот тим на „НОВУС“ работеше на прибирање на податоци од јавен карактер, а завршниот настан се одржа денес (30 ноември во Домот на АРМ. Пред присутните претставници на граѓанските организации, медиумите и претставници на општините од југоисточниот регион, собраните податоци ги презентираше координаторот на проектот, Ристо Тасев. Дел од дискусиите на рисутните беа насолени во правец на понатамошно јакнење на транспарентнста и отчетноста на општините и институциите во регионот, а конкретно беше побарано доследно почитување на законот за слободен пристап до информаици од јавен карактер, но и негово дополнување и изменување, бидејќи тој е донесен во 2006 година и потребно е негово прилагодување на актуелените состојби во оваа сфера. Беше исто так поборано општините да ја зголемат трансаретноста пред граѓните со објавување на конкретни информации, но и понатамошно обучување на лицата кои се задолжени за доставување информации од јавен карактер од сите институции.

Од страна на Здружението „НОВУС“ беше иницирано здружено делување на НВО организациите и медиумите од Југоисточниот регион во насока на заеднички пристап кон мобилизирање на што поголем број на граѓани да се поттикнат да бидат коректив на властите и активно да влијаат врз работата на локалните и државните институции на отчетноста и јавните информации. За таа цел ќе бдие подготвна декларација, со чие потпишуање ќе се иницира создавање мрежа на граѓански организации и медиуми.

Целта на проектот беше анализа, oбработка, прибирање и ефективна примена на информациите од јавен карактер поврзани со економија и финансии, квалитет на живот, здравство и животна средина како основа за отчетност и транспарентност на институциите во насока на подобрување и остварување на правата на граѓаните, креирање истражувачки стории и зголемување на степеност на информирање на јавноста.

Инаку, оваа шестмесечна активност се реализираше преку проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи”, што го спроведуваат Центарот за граѓански комуникации, НВО Инфоцентар и БИРН Македонија, со финансиска поддршка од Европската Унија.

 

 

Media Flesh

 

ВИДЕО

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден куросан за доо Трајанка“

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден…

„Пари турувате ли у телефон?“; „Дај две кутии цигари без заби. Дај друга кутија. Таа ке га гледам ми…

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но наградите ги заобиколија...

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но…

Куси здолништа, длабоки деколтеа, високи потпетици, свечени фустани....Вака беа облечени македонските…

Во Дојран немаше игла каде да падне

Во Дојран немаше игла каде да падне

Дојран никогаш не бил пополн и попосетен за првомајските празници. На брегот и бројните сместувачки капацитети…

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија во болница

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија…

Вечерва околу 23 часот на струмичкото корзо се случи инцидент, во кој двајца засега непознати граѓани…

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри на Охридски трубадури

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри…

Фолк пејачот Јордан Митев на фолк-вечерта од фестивалот Охрид фест – Охридски трубадури 2014 со песната…

FACEBOOK