AMD Strela
River Soft

 

Лицата со попреченост добија свои персонални асистенти

Лицата со попреченост добија свои персонални асистенти
Објавено на: 17 Jul 2018

И Струмица е една од општините кои ќе има свои персонални асистенти. Преку АВРМ се обучени 8 а преку Црвен крст на РМ оо Струмица 5 асистенти-вкупно 13.

Започна практичната имплементација на персонална асистенција за лица со попреченост. На овој начин го олеснуваме секојдневието на лицата со попреченост и овозможуваме вработувања за оние на кои им е потребно. Преку обуката што ја организиравме со Агенцијата за вработување и Црвениот крст на Македонија, 92 невработени лица станаа персонални асистенти на лица со попреченост. Денеска заокруживме многу важна активност и им доделивме сертификати на секој од нив. Ова е одговор на долгогодишните барања на лицата со попреченост, кои отсега ќе имаат помош во извршување на секојдневните активности, како што се учење и работа, рече вчера министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска на доделувањето на сертификатите на персоналните асистенти.

 

Media Flesh

 

ВИДЕО

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден куросан за доо Трајанка“

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден…

„Пари турувате ли у телефон?“; „Дај две кутии цигари без заби. Дај друга кутија. Таа ке га гледам ми…

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но наградите ги заобиколија...

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но…

Куси здолништа, длабоки деколтеа, високи потпетици, свечени фустани....Вака беа облечени македонските…

Во Дојран немаше игла каде да падне

Во Дојран немаше игла каде да падне

Дојран никогаш не бил пополн и попосетен за првомајските празници. На брегот и бројните сместувачки капацитети…

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија во болница

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија…

Вечерва околу 23 часот на струмичкото корзо се случи инцидент, во кој двајца засега непознати граѓани…

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри на Охридски трубадури

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри…

Фолк пејачот Јордан Митев на фолк-вечерта од фестивалот Охрид фест – Охридски трубадури 2014 со песната…

FACEBOOK