AMD Strela
River Soft

 

Македонското решение ASAP победник на глобалниот Бетапич инвестициски ден

Македонското решение ASAP победник на глобалниот Бетапич инвестициски ден
Објавено на: 22 Nov 2018

Македонското решение ASAP на стартап компанијата Елевејт глобал (Elevate global) е меѓу победниците на инвестицискиот ден (BETAPITCH Global & Investors Day) на глобалниот стартап центар Бетахаусво Берлин, Германија. Компанијата Елевејт глобал освои парична награда од 5.000 евра за ова иновативно решение, кое претходно победи на првиот Betapitch настан во Македонија, кој се одржа во Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ при Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје.

 Елевејтг лобал е спинофф компанија од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ која креираеше нијапредиктивна и прескриптивнаанализанапотоциодподатоцивореалновреме (predictive and prescriptive analytics of data-streams in real-time). Решениетонасловенокако ASAP е наменетозафабрики, енергетскикомпании и компанииштонудаткомуникацискаинфраструктура. Вомоментов, оварешениеможедаизвлекувазнаењепрекубрзаанализанасензорски, геолокациски и текстуалниподатоци.

 „Глобалниот Betapitch не е само да се биде на дел од светската старат сцена, туку да се презентира сработеното пред повеќе од 100 стартапи, 300 инвеститори, корпорации и професионалци од индустријата. Претставува добар почеток за отворање канцеларија на Елевате глобал во Берлин, кој во последно време е „главен град“ на стартапите во Европа“, вели Александар Стамболиев од „Фондацијата проф. д-р Димитар Стамболиев“.

 Локални партнери за Бетапич за Македонија се Центарот за трансфер на технологии и иновации - ИНОФЕИТ приФакултетотзаелектротехника и информацискитехнологиивоСкопје и Фондацијата проф. д-р Димитар Стамболиев.Бетахаус, преку локалните проектиBetapitch патува низ целиот свет, барајќи ги најиновативните стартап компании кои може да направат светски производ. Годинава, натпреварот се одржа во 15 различни града во светот а победниците се собраа во Берлин и се натпреваруваа за некоја од главните награди.

 Повеќе информации за Елевејт глобал на http://www.elevate-global.biz/

Media Flesh

 

ВИДЕО

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден куросан за доо Трајанка“

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден…

„Пари турувате ли у телефон?“; „Дај две кутии цигари без заби. Дај друга кутија. Таа ке га гледам ми…

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но наградите ги заобиколија...

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но…

Куси здолништа, длабоки деколтеа, високи потпетици, свечени фустани....Вака беа облечени македонските…

Во Дојран немаше игла каде да падне

Во Дојран немаше игла каде да падне

Дојран никогаш не бил пополн и попосетен за првомајските празници. На брегот и бројните сместувачки капацитети…

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија во болница

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија…

Вечерва околу 23 часот на струмичкото корзо се случи инцидент, во кој двајца засега непознати граѓани…

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри на Охридски трубадури

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри…

Фолк пејачот Јордан Митев на фолк-вечерта од фестивалот Охрид фест – Охридски трубадури 2014 со песната…

FACEBOOK