AMD Strela
River Soft

 

Општина Струмица со препораки до граѓаните за заштита од загадувањето на воздухот

Општина Струмица со препораки до граѓаните за заштита од загадувањето на воздухот
Објавено на: 05 Dec 2018

Врз основа на добиеното известување од Министерството за животна средина и просторно планирање на ден 04.12.2018 година, а согласно Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции во амбиентниот воздух и прагови на алармирање, рокови за постигнување на граничните вредности, маргини на толеранција за гранична вредност, целни вредности и долгорочни цели (Службен весник на Република Македонија бр.183 од 14.12.2017 година) за надминување на прагот на информирање за суспендирани честички со големина до 10 микрометри PM10 µg/m3 (2 последователни дена на 01.12.2018, 02.12.2018 и 03.12.2018 година) со среднодневни концентрации над 100 µg/m3), градоначалникот на општина Струмица, ги објавува следните ПРЕПОРАКИ до граѓаните:

-Да се користи јавен превоз со мотори на плин (такси автомобили, такси комбиња), користење на јавен превоз кога станува збор за локалните населени места,

-Приватните возила да не се користат без поголема потреба,

-Повеќе лица да се возат со едно возило во исто време,

-Министерството за внатрешни работи да ја активира и да ја спроведе одлуката и контролата на воведениот сообраќаен режим за тешки товарни возила,

-Да не се користи како огревно средство за затоплување на простории: прегорено отпадно масло, лакирани или обоени отпадоци од дрво и мебел, стиропор, ПЕТ амбалажа, парчиња гума и било каков синтетички материјал,

-Да се користи суво и чисто дрво без примеси од земја и отпадоци,

-Печките за дрва да се користат и одржуваат според упатствата на производителот и редовно да се чистат оџаците,

-Да се користат печките на пелети бидејќи имаат повисока ефикасност на согорување во споредба со дрвата,

-Пелетите да бидат квалитетни, направени само од необработено дрво и без остатоци од каква било обработка (лепило, растворувачи,бои и лакови)

-Ефикасното грејно тело го загрева домот, заштедува гориво и пари и ги намалува емисиите во атмосферата,

-На децата, старите лица, хронично болните од белодробни и срцеви заболувања, но и за лицата кои работат на отворен простор им се препорачува ограничено движење и активности на отворен простор,

-Носење на филтер маски за дишење,

-Редовно чистење на улиците и пешачките површини во градот од страна на ЈПКД „Комуналец“.

Фото:Мерна станица за мерење на загаденоста на воздухот во Срумица

Media Flesh

 

ВИДЕО

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден куросан за доо Трајанка“

Струмичани „гуворат„ чуден јазик: „Дај еден…

„Пари турувате ли у телефон?“; „Дај две кутии цигари без заби. Дај друга кутија. Таа ке га гледам ми…

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но наградите ги заобиколија...

Фото-Пејачките со стилот блеснаа во Валандово,но…

Куси здолништа, длабоки деколтеа, високи потпетици, свечени фустани....Вака беа облечени македонските…

Во Дојран немаше игла каде да падне

Во Дојран немаше игла каде да падне

Дојран никогаш не бил пополн и попосетен за првомајските празници. На брегот и бројните сместувачки капацитети…

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија во болница

Инцидент на струмичкото корзо-двајца завршија…

Вечерва околу 23 часот на струмичкото корзо се случи инцидент, во кој двајца засега непознати граѓани…

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри на Охридски трубадури

,,Моја кралице,, и Јордан Митев најдобри…

Фолк пејачот Јордан Митев на фолк-вечерта од фестивалот Охрид фест – Охридски трубадури 2014 со песната…

FACEBOOK