AMD Strela

 

Кои се бенефитите од органската храна?

Кои се бенефитите од органската храна?
Објавено на: 28 Jan 2015

Според најновото истражување за органската храна, кое чинеше 25 милиони долари и е најголемото од таков вид до денес, органската храна е повеќе хранлива од конвенционалното производство. Овде ќе ги издвоиме најголемите бенефитите од консумирањето на органска храна.
Содржи повеќе хранливи материи
Студија, финансирана од Европската унија покажа дека органско овошје и зеленчук имаат дури до 50% повеќе антиоксиданси, кои научниците сметаат дека може да го намалат ризикот од рак и срцеви заболувања. Тие исто така имаат повеќе витамини и минерали, како што се железо и цинк.
Според други неодамнешни студии, органската храна е подобра за борбата против ракот. И луѓето кои јадат органска храна имаат подобри имунолошкиот систем, подобри навики за спиење и се со помала веројатност да бидат дебели, отколку кога јаде "конвенционална" храна.
Подобар вкус
Вкусот на органско овошје и зеленчук често е супериорен во однос на било кој од конвенционалните производи. Тоа е и една од причините зошто многу врвни ресторани користат органски производи во нивните мениа. Денес, повеќето овошје и зеленчук се манипулира на вештачки начин за да изгледа добро и да остане такво. Јагодите од вашиот обичен супермаркет може да изгледаат одлично на вашата торта, но тие практично немаат вкус. Меѓутоа, вкусот на свежо органско овошје е неодолив!

њцљњц
Побезбедна за бебиња и деца
Предностите на органска храна може да бидат најголеми за бебињата. Просечното бебе е родено со 200 токсини и канцерогени материи во телото. Од аспект на време, децата додека да стигнат до нивната втора година, повеќето го имаат надминато смртоносното ниво на токсини во нив. Со хранење на вашето дете со органска храна, тоа ќе има околу 1/6 од износот на канцерогени материи во неговата крв. Со тоа ќе се намалат ризиците од болести значително. Затоа, особено за доенчиња и деца, исхраната со сурова органска храна е од особено значење.

дљњд
Зачувување на животната средина
Фактите за користа од органската храна се особено впечатливи ако се земе во предвид животната средина. Конвенционалните земјоделски методи ја еродираат почвата и користат опасни пестициди за кои да се исчисти почвата од нив е потребно многу години.
Покрај тоа, со текот на времето, вештачката контрола на штетници стана се помалку и помалку ефикасна, така што дури и повеќе хемикалии мора да се користат, а исто така потребно е и пронаоѓање на други уште поштетни методи. Една од огромните предности на органска храна е дека со нејзиното купување се создава огромен позитивен ефект врз животната средина, животните и луѓето кои живеат во неа.

Media Flesh

 

ВИДЕО

FACEBOOK