fbpx

Tags : Чист понеделник

Струмица и струмичани верни на традицијата, денеска го празнуваат Чист

-Празникот и големиот Велигденски пост не собраа и обединија на градскиот плоштад во заеднички ручек со вкусно бело гравче.На сите коишто постат им посакувам со лесно да го поминат овој најголем пост за христијаните и упатувам неколку пораки бидејќи се наоѓаме во динамично и време на големи предизвици. Фактот што имаме двојни избори само по […]

На „Чист понеделник“ во Струмица се јаде „бел фасуљ“

-На чист понеделник, првиот ден од велигденските пости, се јаде бел посен грав. Зготвено во голем казан, осветено и во друштво со гостите и моите сограѓани, превкусно беше гравчето што го јадевме на градскиот плоштад, објави градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов. Според Бранко Младенов, чиј ресторан го подготвува белиот грав, во големиот казан поставен на […]