fbpx

Tags : животна средина

Иванов: Да се усогласи дигитализацијата со заштитата на животната средина

Македонија има огромен потенцијал за дигитална трансформација во земјоделството и шумарството, градежништвото и  менаџирањето на отпадот со можности за вложување на сериозни средства од јавниот и приватниот сектор. Од друга страна, трендот на дигитална трансформација  е многу актуелна тема поради зголемување на потрошувачката на електрична енергија (од 5-9% во вкупната потрошувачка на енергија во наредниот […]

Костадинов: Правото на здрава животна средина е фундаментално граѓанско право

Градоначалникот Костадин Костадинов, денеска, присуствуваше на презентацијата на документарниот еколошки филм „Некогаш во Венецуела“ што ја организираа Еколошкото друштво „Планетум“ од Струмица и Амбасадата на Кралството Холандија во Република Северна Македонија во комплексот Лебедово езеро. Во обраќањето до присутните, меѓу кои и амбасадорот на Кралството Холандија Дирк Јан Коп, градоначалникот Костадинов ги потенцираше приоритетите на […]