fbpx

Пристигнаа 6.000 дози вакцини за имунизација на Граничната полиција при МВР, донација од Владата на Република Унгарија

 Пристигнаа 6.000 дози вакцини за имунизација на Граничната полиција при МВР, донација од Владата на Република Унгарија

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и министерот за надворешни работи Бујар Османи денеска на граничниот премин Меѓународен аеродром „Скопје” ја пречекаа делегацијата предводена од министерот за надворешни работи и трговија на Унгарија Петер Сијарто, кој ја предаде донацијата од 6.000 дози вакцини против коронавирусот (КОВИД-19), како пријателски чин на Владата на Република Унгарија.

Министерот Спасовски по предавањето на донацијата рече дека вакцините се наменети за имунизација на припадниците на Министерството за внатрешни работи, поточно за Граничната полиција, која што согласно надлежностите и обврските е во поголема мерка изложена на предизвиците од актуелната глобална пандемија со КОВИД-19.

„Во име на Владата на Република Северна Македонија, во свое и во име на сите вработени во Министерството за внатрешни работи сакам да изразам благодарност за донацијата која што денеска ја врачи Неговата Екселенција, министерот Петер Сијарто. Сакам да истакнам дека досега, како Министерство, успеавме да организираме имунизација на над 1.500 наши припадници на полицијата, а со тој процес на имунизација ќе продолжиме и понатаму врз основа на планот што е изготвен во Министерството за внатрешни работи и во Министерството за здравство. Ова е уште една можност преку ваков пријателски чин да испратиме силна порака за взаемна соработка и пријателство“, посочи Спасовски.

Министерот Спасовски и во оваа прилика аплелираш до сите граѓани на Република Северна Македонија да пристапат кон вакцинација поради тоа што, како што истакна тој, само на таков начин ќе можеме до крај да се справиме со пандемијата со КОВИД-19 и да се вратиме во нормалното живеење. Бидејќи ако самите не се грижиме за сопственото здравје, за нашето семејство, околината тогаш многу потешко ќе биде справувањето со пандемијата и ќе бидеме изложени на дополнителни рестриктивни мерки.

Во тоа име, министерот Спасовски при преземањето на донацијата уште еднаш изрази благодарност до Владата на Унгарија и повика на масовна вакцинација. 

Share via
Copy link