fbpx

Струмичанец затаил данок на УЈП од 13.000 евра

 Струмичанец затаил данок на УЈП од 13.000 евра

Отсекот за економски криминал при СВР Струмица до ОЈО Струмица поднесе кривична пријава против Н.Б.(45) од Струмица и правен субјект со седиште во Струмица, поради постоење основи на сомнение дека сториле кривично дело „даночно затајување“, по член 279 од Кривичниот законик.

Пријавениот Н.Б., во својство на управител правниот субјект, во периодот од 01.01.2020 до 31.12.2020 не пресметал и не платил данок на личен доход во износ од 280.048 денари со затезна камата за ненавремено плаќање во износ од 24.183 денари, што е спротивно на одредбите од членовите 84, 87, 89, 92 и 93 од Законот за личен доход.

Исто така, во периодот од 01.01.2019 до 30.09.2021 не пресметал и не платил данок на додадена вредност во износ од 518.078 денари, што е спротивно на одредбите од член 52 став 1 од Законот за данок на додадена вредност. Со ваквите дејствија пријавените предизвикале штета на Буџетот на Република Северна Македонија во висина од 822.309 денари.

Share via
Copy link