fbpx

Tags : колумна

„АКО САКАШ ДА ПОБЕДИШ, НЕ СМЕЕШ ДА ИЗГУБИШ!“

Реално можно ,, светло во тунелот “ за нашата национална економија колумна на д-р Живко Груевски Во последниве две години под жестоки удари на глобалната пандемија, се соочуваме со последици изразени како досега незапаметена здравствена, економска, енергетска, инфлаторна и социјална криза. Инвазијата на Русија врз Украина предизвика нова економска криза со потенцијал од епски пропорции. […]

„Глобалниот деловен гигант – групацијата ТРАФИГУРА, мега инвеститор и во

Колумна на д-р Живко Груевски Групацијата Трафигура е една од водечките светски, независни трговски, логистички и производни компании во секторот на „commodities“ или природни суровини и производи. Како мултинационален конгломерат, групацијата има развиена мрежа од свои компании во 48 земји на сите континенти од Земјината топка. Трафигура е и клучен инвеститор во проектната компанија Еуромакс […]

Наместо вистински „Патриотизам“, дежурните кочничари на развојот упорно ни нудат

(колумна на д-р Живко Груевски) Големите луѓе зборуваат за визии, стратегии, акција и дела… просечните луѓе анализираат и коментираат актуелни настани и случувања, а малите луѓе, ееех тие „малите“ се занимаваат, оговараат и расправаат само за делата на другите луѓе! Патриотизам сигурно не е кога и во 21-от век, неколку фрустрирани и лажно загрижени ликови […]

Во потрага по СРЕЌА и благосостојба!

Колумна на д-р Живко Груевски од „Еуромакс Ресоурцес“ „Тажните луѓе привлекуваат тажни луѓе, Осамените луѓе привлекуваат осамени, Емотивните луѓе привлекуваат емотивни, а СРЕЌНИТЕ луѓе, тие ги привлекуваат СИТЕ луѓе!“ Со Резолуцијата на ОН 65/309 од јули 2011, едногласно прифатена од Генералното Собрание , официјално е дефинирано дека стремежот и потрагата за постигнување СРЕЌА и благосостојба […]

„Македонската економија – да се биде или не“

Колумна на д-р Живко Груевски „… додека ги пишував овие редови, во главата упорно ми одѕвонуваа музичките акорди и безвременската порака од текстот на култниот евергрин отпеан од рок легендата Дадо Топиќ (1978) „Ја хоќу ЖИВОТ – Болји ЖИВОТ…“ Девастирачките економски и социјални последици од пандемиското „цунами“, само го мултиплицираа чувството на разочараност и бесперспективност, […]

„По локалните избори – време за “отрезнување“ и соочување со

Автор: Д-р Живко Груевски, директор за комуникации на Еуромакс Ресоурцес Кога ќе се изгаснат блескавите светла од адреналински потентните рефлектори за актерите на изборната сцена, сите повторно јасно ќе можеме да ги видиме нијансите кај темнината на ноќта и светлите колорити на денот. На овие локални избори во нашата држава, дежурниот „чувар“ ќе го исклучи […]

Зошто се потребни инвестиции за развој сега и веднаш?

Колумна на Никола Гулев, Главен финансов директор во Еуромакс Ресоурцес Со работењето на идниот рударски комплекс Иловица – Штука, се проценува дека просечно ќе се придонесе до зголемување на Бруто Домашниот Производ за 3% на национално ниво. Како што ќе се ублажуваат негативните ефекти од пандемијата и ќе се достигнува задоволителен степен на имунизација на […]