fbpx

Донираните органи од девојката до сега спасија три животи

 Донираните органи од девојката до сега спасија три животи

Успешно заврши првата трансплантација на бубрезите кои доцна во ноќта беа експлантирани на Клиниката за урологија, објави министерот за здравство, Венко Филипче.

Во тек е втората трансплантација кај 40 годишен пациент со хронична бубрежна болест кој исто така ќе добие бубрег од починатиот донор.

Благодарение на семејството на 21 годишната девојка кое ги донираше органите, до сега се спасија три животи.

На Клиниката за ортопедија ќе се трансплантираат коски и делови од меки ткива кај пациенти со ортопедски болести во текот на следната недела.

Share via
Copy link