fbpx

ФЕИТ промовираше уште една генерација дипломирани инженери и магистри

 ФЕИТ промовираше уште една генерација дипломирани инженери и магистри

Факултетот за електротехника и информациски технологии, вчеравечер, промовираше нова генерација дипломирани инженери по електротехника и информациски технологии и нова генерација магистри. Нови 141 дипломиран инженер и 41 магистер, во зградата на Македонската Филхармонија, ги добија своите дипломи за завршен прв и втор циклус студии.

„Вообичаено, на овие настани се потсетуваме на вашето патување од бруцоши до инженери, на Вашиот развој низ годините и на соработката со вашите професори и асистенти. За жал, вашето патување беше малку поразлично од вообичаеното. Се случи Ковид 19 пандемијата која комплетно ги промени нашите животи. Нас во образованието не натера да се прилагодиме на нови начини на учење и на нова меѓусебна комуникација. За online настава и комуникација користевме нови технологии кои, сепак, овозможија да останеме поврзани, но на еден поинаков начин. Она што го сфативме е дека технологијата е само дел од решението, бидејќи не сите беа во можност да си дозволат нејзина употреба. До израз дојде солидарноста и хуманоста. Видовме дека сепак човечноста е многу позначајна од технологијата“, рече деканот на ФЕИТ, професор д- р Димитар Ташковски.

Тој рече дека светот е исправен пред голем број предизвици (здравствената криза, војната во Украина, економската и енергетската криза), но дека секој предизвик е шанса за нови постигнувања, посебно за луѓе со знаење, со идеи, со посветеност. „Ова е вашиот момент да ги искористите вашите вештини, вашето знаење и вашата страст за да го обликувате светот! Следете ги вашите соништа. Светот сега е Ваш и со нетрпение чекаме да видиме што ќе направите од него. Најискрено се надевам дека светот ќе го обликувате од дома, од Македонија со што ќе придонесете за развојот на државата. Македонската индустрија тешко може да ги следи брзите промени кои, во последните десетина години, ги донесоа новите технологии. На Македонија и се неопходни инженери како Вас“, порача Ташковски.

Во последните неколку месеци, деканската управа имала состаноци со 5 светски реномирани компании кои планираат да отворат истражувачки центри во Македонија од различни области на електротехниката и информациските технологии за кои се потребни високообразовани кадри. „И конечно, се надевам дека одреден број од вас ќе се обидат да формираат стартап компании и ќе се осмелат да креираат нови иновативни производи и услуги со што ќе придонесат за развојот на економијата. Убеден сум дека имате широко знаење, имате идеи, се надевам ќе имате и храброст да пробате сами да реализирате некои од тие идеи. Притоа, не плашете се од неуспех. Невозможно е да се живее живот без одреден неуспех, освен ако не живеете живот без предизвици (кој е премногу монотон). Затоа ризикувајте. Поставете цели. Одете понекогаш и по споредни патишта кои неизбежно се појавуваат. Доколку го промашите патот лесно може да изберете друг. Имате знаење и искуство тоа да го направите“, заврши деканот.

Ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, професор д-р Никола Јанкуловски, ја изрази својата огромна среќа за промоцијата на инженерите и магистрите.

„Веќе ги земавте вашите дипломи. Тоа не е само парче хартија напишана со стилизирани букви. Тоа претставува најмалку четиригодишен збир на спомени, на непроспиени ноќи, на нервозни чекања, на среќни положени испити, на многу учење, труд и енергија. Микс на задоволство од успехот што го славиме вечерва. Затоа бидете горди што сте носител на таа диплома која Ве внесува во светот на високо-образованите граѓани на човештвото. Горди до степен на одговорност кон самите себе – да изградите уште поубава иднина за Вас како личност. Горди до степен на одговорност кон вашите родители– да бидете успешен претставник на фамилијата. Горди до степен на одговорност кон средината во која созревате – за да и помогнете полесно да езгистира во лавиринтот на инженерството“, порача Јанкуловски.

Статистиката на ФЕИТ вели дека просечно времетраење на студии на оваа генерација е 5 години, 2 месеци и 12 дена. Шеесет од овие 141 студенти, студиите ги започнале во учебната 2017/18 година, односно студиите ги завршиле во предвидениот рок од 4 години. Најкусиот временски период во кој се завршени додипломските студии од оваа генерација е 3 години, 9 месеци и 17 дена. Дури 73 од промовираните 141 инженери или 52% се девојки, што е далеку над европскиот просек.

Share via
Copy link