fbpx

Tags : икони

Градоначалникот Костадинов на промоцијата на каталогот на икони во Галерија

-Претпладнево доживеав вистински празник пред празникот. Во пресрет на Денот на заштитниците на Струмица, Свети петнаесет тивериополски свештеномаченици, денес во истоимениот црковен храм во Струмица, присуствував на промоцијата на каталогот „20 години галерија на икони, Свети петнаесет тивериополски свештеномаченици“, објави градоначалникот Костадинов. Во каталогот се опфатени најстарите и највредни икони од црковните храмови од Струмица […]

Отворена изложбата на икони од зографот Григориј Пецанов

Вчера во просториите на галерискиот простор во НУ „Завод и Музеј Струмица“ беше отворена изложбата на репродукции на икони од струмичкиот зограф Григориј Пецанов – ,, Богатство што треба да се види “. На изложбата беа претставени 24 репродукции на икони од различни цркви од населените места од струмичкиот крај. Изложбата беше подготвувана подолг период […]