fbpx

Лидерот на светскиот пазар IWG се проширува на Западен Балкан

 Лидерот на светскиот пазар IWG се проширува на Западен Балкан

Комерцијална ПР објава

Хибридното работење е во подем – денешните недвижности се утрешно работно место

Осум милиони луѓе во повеќе од 120 земји веќе уживаат во хибриден начин на работа во модерни и технички опремени работни простори благодарение на IWG – и трендот не запира наскоро. Истражувањата покажуваат дека 63% од најбрзорастечките компании веќе го препознале потенцијалот и го имплементирале овој современ модел на работа. Ова им користи на вработените, економијата и животната средина. IWG сега се стреми да го прошири работниот модел на иднината на Западен Балкан, пазар со огромен потенцијал. Глобалниот лидер во обезбедувањето можности за работен простор е во потрага по недвижен имот, како и партнери за франшиза за да го постигне ова.

Зголемената побарувачка за решенија за хибриден работен простор привлекува повеќе понуди

Пред 30 години, Марк Диксон ја основаше IWG, компанија која сега е толку успешна ширум светот што го направи застарен типичниот модел „9 до 5“. Добро лоцираните имоти ширум светот сега стануваат хибридни работни места. Желбата да се намалат трошоците и да се стане поодржлив предизвикува побарувачката за хибридни решенија за работни места брзо да се зголеми- особено кај компаниите од Западен Балкан. И лидерот на светскиот пазар го препозна овој тренд и реши да ја прошири својата мрежа. Дури 1.000 нови локации ширум светот се планирани за следната година – ниту еден град нема да биде изоставен. Ова им дава на компаниите финансиска флексибилност да инвестираат во своите вработени и во растот на бизнисот, наместо во капацитетите во кои работат.

Денешните компании ги слушаат идните работниците

Поздрави, поурамнотежени и попродуктивни работници се резултат на различни позитивни резултати. Повеќе од три четвртини од 28.000 вработени Cisco анкетирани во својата глобална студија(1) потврдија позитивен ефект врз нивната емоционална, финансиска, ментална, физичка и социјална состојба. Во време кога рамнотежата помеѓу работата и животот е една од најистакнатите аспирации на општеството и игра голема улога во изборот на работа, многу вработени го земаат во предвид растојанието меѓу своето работно место и домот. 64% од испитаниците тврдат дека заштедиле околу четири часа неделно со намалување на времето за патување. Како резултат на тоа, вработените можат да заштедат во просек по 8.000 долари годишно, главно во гориво и храна. Компаниите можат дополнително да заштедат до 11.000 долари по вработен. Мнозинството од интервјуираните, околу 91%, изјавуваат дека во иднина би избрале да користат или хибридна или “remote“ работа. Сепак, четвртина од нив се сомневаат дека нивната сегашна компанија е опремена за хибридна работа.

Hybrid Work е неспорно работниот модел на иднината. Неговиот развој беше започнат од дигиталната револуција во 70-тите и поттикнат од климатската криза и светската пандемија.  „Над осум милиони луѓе во 120 земји и различни временски зони моментално зафаќаат илјадници хибридни работни простори. Тоа е импресивна бројка која постојано расте. Бизнисите, вработените, локалните економии и, се разбира, животната средина имаат корист од нашиот раст“, изјави Марк Диксон, Глобален извршен директор и основач на IWG.

Флексибилни решенија со далекусежен профит

Работното население може да остане блиску до своите домови, поддржувајќи ги локалните бизниси – дури и на места каде што скапите комерцијални објекти не се издигнуваат на хоризонтот. Предградијата би станале “поживи“ – нудејќи повеќе можности за локалните заедници и услужните бизниси да помогнат во ребалансот на економијата.

Намалувањето на патувањето на работа е најголемата мерка што компаниите и нивните вработени можат да ја преземат за да го намалат нивниот еколошки отпечаток. Експертите пресметале дека секој возач на автомобил произведува околу 3,2 тони CO2 секоја година.
Овој огромен потенцијал за заштеда дополнително ќе се зголеми со дополнително вкрстено поврзување на IWG и нивните партнери. „Иднината на работата е веќе тука. И само ќе се подобри“, вели Марк Диксон.

Share via
Copy link