fbpx

Носењето лична заштита на лицето станува задолжително

 Носењето лична заштита на лицето станува задолжително

Носењето лична заштита на лицето станува задолжително за граѓаните со новите измените на Законот за заштита на населението од заразни болести, што Собраните вчера вечер ги усвои. Оваа мерка ќе важи за движење на јавни места и површини од отворен и затворен тип, на пазари, во јавен превоз и при влез во затворени простори како државни институции, маркети, продавници, банки, пошти, чекални, здравствени установи и слично.

Граѓаните ќе треба да носат респираторна маска, хируршка маска за еднократна употреба, текстилна маска за повеќекратна употреба, свилена марама или шал, памучна марама или шал, бандана и слично.Мерката нема да важи при спортување на отворен простор или на затворено со почитување на специфичните протоколи за заштита, при возење во приватно патничко моторно возило ако возачот е сам или со лица со кои заедно живее, при престојување во двор на семејна куќа или во угостителски објект со почитување на протоколите за заштита. Мерките за носење маска не важат за лица помлади од шестгодишна возраст и за лица со посебни потреби и пречки во развој.

За неносење маска на отворено предвидена е парична казна од 20 евра.Министерството за здравство апелира до сите граѓани да се почитуваат мерките за заштита од Ковид-19. Носењето заштита маска, одржувањето физичка дистанца и миењето раце се единствените мерки кои можат да го спречат ширењето на вирусот. Да бидеме одговорни и совесни, да го зачуваме нашето здравје, но и здравјето на нашите најблиски.

Share via
Copy link