fbpx

Tags : монографија

Промовирана Монографијата „Прилози за историјата на Манастирот Вељуса“ во издание

Во дворот на манастирот „Воведение на Пресвета Богородица Елеуса“ во Вељуса денеска беше промовирана Монографијата „Прилози за историјата на Манастирот Вељуса“ во издание на општина Струмица. Градоначалникот Костадин Костадинов со посебна чест се обрати на промоцијата и им се заблагодари на сите кои учествуваа во создавањето на ова дело со непроценливо значење за нашето православно […]

Излезе од печат монографијата „Сто години струмичка ликовна уметност“

Здружението за култура „Транзен“ ја издаде монографија насловена како „Сто години струмичка ликовна уметност“. Книгата се издава по повод претстојното отворање на новата градска галерија во Струмица, кога и ќе биде нејзината промоција, со изложба од делата на авторите застапени во неа. Се работи за истражување кое опфаќа период од 1921 до 2021 година, време […]

Излезе од печат монографијата „Цареви Кули-Струмица (Од праисторијата до Римското

Монографијата Цареви Кули-Струмица (Од праисторијата до Римското Царство) Книга прва, која произлезе од сумирањето на резултатите од археолошките истражувања на локалитето Цареви Кули-Струмица, како и кабинетските проучувања на богатата материјална и духовна граѓа, прибирана во текот на изминатите петнаесетина години, излезе од печат, објави археологот и долгогодишен истражувач на овој локалитет, м-р Зоран Рујак. Голема […]