fbpx

Tags : потрошувачи

Промовирана нова мобилна апликација за заштита на правата на потрошувачите

Институтот за стратешки истражувања и едукација – ИСИЕ денеска ја промовираше новата мобилната апликација за заштита на правата на потрошувачите – Potroscuvaci MK која е достапна на македонски и албански јазик. Покрај мобилната апликација на настанот, беа промовирани и Извештајот од мониторингот на седум клучни институции за правата на потрошувачите како и други резултати од […]

Анкета потрошувачи: Малкумина не ги знаат своите права, но повеќемина

Многу мал е бројот на граѓаните кои не ги знаат своите права како потрошувачи, но загрижува бројот на оние кои не знаат каде можат да ги остварат своите права. Таков е резултатот од онлајн анкетата, која ја направивме со граѓани од различни старосни категории и образовна структура. На испитаниците им беа поставени следниве прашања. -Дали […]

Здравјето на потрошувачите од неконтролирана употреба на пестициди треба да

Веста дека фармацевтско-хемискиот гигант „Баер“ ќе исплати 10,9 милијарди долари како спогодба за илјадниците тврдења дека неговиот популарен хербицид „раундап“ предизвикува рак во нашите медиуми помина скоро незабележено. Можеби тоа се должи на фактот што такви судски процеси кај нас не се паметат и не се интересни, а можеби и заради ниското ниво на свеста […]