fbpx

Tags : воздух

Загадувањето на воздухот на дневен ред на седница на Локалниот

Состојбата со аерозагадувањето беше главната тема на денешната 15-та работна конференција на Локалниот совет за превенција на општина Струмица. На конференцијата покрај редовни членови на Советот, присуствуваа претставници од граѓанскиот сектор, граѓани, претставници на надлежни институциии, како Македонски шуми, Државниот инспекторат за животна средина и локалните инспекции. По дебатата за актуелната состојба, причините и решенијата, […]

Почна мерењето на квалитетот на воздухот во Општина Струмица

Во рамките на проектот „Справување со загадувањето на воздухот“ кој го спроведува Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во Република Северна Македонија во партнерство со Министерството за животна средина и просторно планирање и општина Струмица, а со финансиска поддршка од Шведска, од денеска во ООУ „Никола Вапцаров“ и Клон 6 на градинката „Детска радост“ […]

Со мапирање на загадувачите Струмица ќе го намалува загадувањето на

Како една од мерките против енормното загадување на воздухот во Струмица градоначалникот Костадин Костадинов предложи на Советот мапирање на потенцијалните загадувачи. Тој најавува формирање работно тело во кое ќе бидат застапени претставници на сите политички партии кои партиципираат во Советот. Телото треба да се формира по завршувањето на празниците. -Ова тело заедно со инспекциите на […]