fbpx

Во февруари пристигнуваат првите дози на Фајзер вакцината

 Во февруари пристигнуваат првите дози на Фајзер вакцината

Министерот Венко Филипче дека на својата официјална фејсбук страница сподела дека Република Северна Македонија во февруари ги добива првите дози на Фајзер вакцината.

„Денеска попладне постигнавме директен договор со компанијата, а количина ќе биде позната во текот на следните недели. Следните дози од вакцината на Фајзер ќе пристигнат во март и април. Министерството за здравство продолжува разговори за обезбедување вакцини и преку преговори со земјите членки на ЕУ како и преку Ковкакс механизмот од каде се очекува распоредот и датумот за дистрибуција на првите количини. Ова е одлична вест за сите граѓани и прв чекор кон конечна победа над пандемијата. Во јануари се очекуваат и фрижидерите за складирање на овие вакцини и со тоа македонскиот здравствен систем ќе биде целосно подготвен за вакцинацијата.“

https://www.facebook.com/filipce.venko/photos/a.1822571701383188/2587835051523512/?type=3
Share via
Copy link