fbpx

Од утре аплицирање за субвенциониран студентски оброк за студентите кои досега не го оствариле ова право

 Од утре аплицирање за субвенциониран студентски оброк за студентите кои досега не го оствариле ова право

Министерството за образование и наука информира дека од утре до 31 декември повторно може да се аплицира за остварување на правото на субвенциониран студентски оброк.

Можат да се пријават сите студенти кои ги исполнуваат условите согласно Законот за субвенциониран студентски оброк, но не успеале да се пријават и/или да го остварат ова право во првиот и вториот рок. Оваа можност ќе биде достапна секој месец и тоа од 20ти до 30ти, односно 31-ви во месецот.

Пријавувањето за субвенциониран студентски оброк е дигитализирано, односно се спроведува исклучиво електронски преку порталот e-uslugi.mon.gov.mk и многу едноставно, со прикачување на само два документи – Пријава и Изјава за точност на податоци и се наведуваат податоци за лична трансакциска сметка. 

Субвенционираниот студентски оброк е системско решение уредено со закон, со кое на младите значително им се олеснува животот за време на студирањето односно добиваат по 2.400 денари 9 месеци во годината, средства наменети за купување здрави оброци. Право на оваа финансиска поддршка имаат сите редовни студенти запишани на додипломски студии на државни и приватни високообразовни установи кои се државјани на Република Северна Македонија и кои не се во редовен работен однос, не се регистрирани како индивидуални земјоделци и немаат месечен приход по кој било основ поголем од минималната плата.

Досега, правото на субвенциониран студентски оброк го остварија 27.319 студенти на кои редовно им се префрлаат средства на личните трансакциски сметки.

Share via
Copy link