fbpx

Почнува летното сметање на времето

 Почнува летното сметање на времето

Од 2 часот по полоќ почна летното сметање на времето. Стрелките на часовникот ќе треба да се поместат еден час понапред.

Летното сметање на времето завршува на 27-ми октомври во 3 часот кога часовникот се поместува еден час наназад.Одлуката за воведување на летното сметање на времето е согласно директивите на ЕУ и на обрската од македонскиот Закон за сметање на времето.

Во рамките на ЕУ неколку години наназад се водат полемики дали оваа практика да продолжи или да се укине. Последниот став на Советот на ЕУ е дека за оваа мерка секоја земја треба да си реши за тоа како ќе си постапи.

Share via
Copy link