fbpx

Просечната плата во февруари 33 720 денари

 Просечната плата во февруари 33 720 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари годинава, изнесувала 33 720 денари и во однос на истиот месец лани е поголема за 13 отсто, соопшти Државниот завод за статистика.

Зголемување се должи, пред сѐ, на растот на просечната нето-плата во секторите: Градежништво (21.3 %), Информации и комуникации (18.5 %) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (16.5 %).Намалување, пак, на просечната нето-платапо вработен, во однос на претходниот месец, е забележаново секторите: Транспорт и складирање (9.7 %), Рударство и вадење на камен (9.2 %) и Дејности во врска со недвиженимот (6.1 %).

Share via
Copy link