fbpx

Tags : југоисток

Утре и задутре ќе се прска против комарци во Југоистокот

Од Центарот за развој на Југоисточниот плански регион ги известуваат граѓаните од општините во Југоисточниот регион, дека на 11 и 12 Јуни 2024 година, во периодот од 20.00 часот до полноќ ќе се врши теристична дезинсекција против возрасни комарци и тоа во следниве општини: 11 Јуни (Вторник) во општините Валандово, Дојран, Радовиш, Конче, 12 Јуни […]

Во десетте општини од Југоистокот почна гласањето за вториот круг

На 273 избирачки места во десетте општини во Југоистокот почна гласањето за вториот круг претседателски и парламентарни избори. Право на глас имаат над 141 илјади гласачи, а сите избирачки места се отврени во 7 часот утрово и изборниот процес се одвива без проблеми. Во Југоисточниот плански регион се гласа во општините Струмица, Радовиш, Василево, Босилово, […]

В понеделник ќе се прска против комарци во 8 општини

Се известуваат граѓаните од општините во Југоисточниот регион, дека на 29 април 2024 година, во раните утрински часови и во текот на пладневните часови ќе се врши ларвицидна дезинсекција во период од 09.00 до 16.00 часот со следниот распоред: На 29.04.2024 (понеделник), во општините Валандово, Дојран, Радовиш, Конче, Ново Село, Босилово, Василево и Струмица. Доколку […]

Градоначалникот на Василево, Славе Андонов, избран за претседател на Советот

Градоначалникот на Василево, Славе Андонов, со мнозинство гласови од градоначалниците од ВМРО ДПМНЕ денеска е избран за претседател на Советот за развој на Југоисточниот плански регион. Против неговиот избор беа градоначалниците од СДСМ од Струмица, Богданци и претставникот на Валандово, кои го напуштија гласањето за неговиот избор откако претходно побараа за претседател со консензус да […]

Трето прскање против возрасни комарци и ларвицидна дезинсекција

Се известуваат граѓаните од Југоисточниот плански регион дека согласно направениот план на активности за третото прскање против возрасни комарци и ларвицидна дезинсекција, истото ќе се изврши во текот на наредните денови со следниот распоред: Општина Василево На 09.08.2023 година (среда),  со почеток во 18.00 часот,ќе се изврши прскање против возрасни комарци и На 10.08.2023 година […]

Центарот за развој на Југоистокот набави две возила за пожарникарите

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион го спроведува проектот „Рано откривање на пожарите и нивно движење за превенција и справување со катастрофи – eFIDAR“. Центарот е проектен партнер во овој проект и го имплементира заедно со Регионот на Централна Македонија, Грција и Центар за управување со кризи, Република С. Македонија. Проектот е финансиран од […]

Продолжуваат обуките на пожарникарите од Југоистокот

Дел од доброволните и професионалните пожарникари од југоистокот на Р.С. Македонија и југозападот на Р. Бугарија, вчера и денес (3ти и 4ти Ноември 2022) присуствуваат на третата специјализирана обука во Банско, Република Бугарија, од вкупно шест предвидени модули на специјализирани обуки како дел од активностите на проектот “Прекугранична соработка во справување со шумски пожари”, соопштија […]

Во Југоистокот ќе се прска против комарци на 22 и

Се известуваат граѓаните од општините во Југоисточниот регион, дека во период на 22 и 23 јуни 2022 година, во раните утрински часови ќе се изврши авионска дезинсекција против возрасни комарци со следниот распоред: На 22.06.2022 (среда), во општините Струмица и Гевгелија. На 23.06.2022 (четврток), во општините Богданци, Босилово, Василево, Валандово, Дојран, Конче, Ново Село и […]

Центарот за развој на Југоистокот додели комплет одела за лична

Денеска Центарот за југоисточен плански регион во рамките на проектот ,,Прекугранична соработка во справување со шумски пожари” финансиран од Европската Унија преку Интеррег –ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Бугарија и Македонија по повод претстојниот Ден на пожарникарството-20 мај, додели комплет одела за лична заштита при справување со шумски пожари на пожарникарите од ТППЕ Радовиш. […]

Југоистокот избра приоритетни проекти за финансирање

На втората форумска сесија организирана од Центарот за развој на Југоисточниот плански регион претставниците на граѓаните од општините, институциите и граѓанските организации од Југоисточниот плански регион ги ибраа проектите „Смарт вело регион“ и „Туризмот-иднината на регионот“ и тие се утврдени како приоритетни  за Југоистокот. Проектот „Смарт вело регион“ предвидува регионално поврзување на дел од вело […]