fbpx

Tags : Култура

Колективниот договор во културата започнува со примена од јули

На средбата одржана помеѓу премиерот Оливер Спасовски, министерот за култура Хусни Исмаили, заменик-министерот за култура Владимир Лазовски, и претставници од СКРМ беше договорено, членот од Колективниот договор со кој се регулираат новите коефициенти за плата да се применува од 1 јули 2020 година. Колективниот договор за културата е склучен на 30.12.2019 година.  Со членот 130  беше утврдена […]

Поезија од Митко Гогов објавена во Германија и во Хрватска

Селекција од поезијата на Митко Гогов, концептуален уметник, поет и граѓански активист од Струмица е објавена во Германија, во списанието за култура, литература и уметност Reibeisen, во превод на Маргарит Жеков и во Хрватска во електронското списание за литература „čovjek-časopis“ чиј уредник е Жељко Белиниќ, a во превод на Борјана Прошев-Оливер. Гогов е роден 1983 […]