fbpx

Tags : лица со попреченост

Во Струмица се одржа панел дискусија на тема „Политичко учество

Денеска во салата на Советот во Дом на АРМ се одржа панел дискусија на тема „Политичко учество на лицата со попреченост“ во организација на Здружението за промоција и развој на инклузивно општество ИНКЛУЗИВА, а со поддршка на општина Струмица. Целта е да се подигне свеста на локалните политички партии и претставници на Советите на општините, […]

Струмица доби Центар за дневен престој на лица со попреченост

Со Центарот за дневен престој на лица со попреченост со вклучен индивидуален третман и Услугата индивидуален третман, општина Струмица ги збогати социјалните и инклузивните услуги, со што останува најинклузивната Општина во државата. Градоначалникот Костадин Костадинов, координаторот за имплементација на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост Спасе Додевски, претседателот на Советот Марјан Даскаловски, […]

Промовирана книгата „Политичка партиципација на лицата со попреченост“

Богоевски: Систем прилагоден на лица со попреченост е уште покорисен за лица без попреченост Авторот Теодор Богоевски ја промовираше книгата „Политичка партиципација на лицата со попреченост“. Според Богоевски, кој е и советник на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија за лица со попреченост, „приспособувањето и адаптирањето на општеството е сечиј интерес. Затоа што со […]

Костадинов на средба со здруженија и организации кои опфаќаат лица

Градоначалникот Костадин Костадинов, денеска, во Домот на АРМ одржа средба со претставници на здруженија и организации кои опфаќаат лицата со попреченост.На средбата градоначалникот Костадинов информираше за поддршката што овие лица ќе ја добијат од буџетот на општина Струмица за 2022 година за приоритетите утврдени на средбата којашто се одржа пред донесувањето на буџетот на почетокот […]

Лица со попреченост од четири дневни центри учат занаети и

Во рамките на проектот „Создавање на услови за поголема социјална инклузија на лицата со посебни потреби во Југоисточниот плански регион“ финансиран од Министерството за локална самоуправа и Швајцарската Агенција за развој и соработка се одржа серија на обуки за работно оспособување и за учење на правилата за спортската параолимписка дисциплина „Бочија“ во четири Дневни Центри […]