fbpx

Tags : образование

Панел-дискусија: ЕУ нуди квалитет на македонското образование и перспектива за

Темелната и етапна реформа во образованието што ја спроведуваме во изминатите години има за цел да придонесе учениците да стекнуваат применливи знаења, да научат критички да мислат и да решаваат проблеми и подготвено да влегуваат во секој следен степен – од основното до високото образование. Ова го истакна министерот за образование и наука, Јетон Шаќири […]

Општина Струмица објави јавен повик за финансиска поддршка за основно

Градоначалникот Костадин Костадинов објави ЈАВЕН ПОВИК за добивање финансиска поддршка во износ од 9.000 денари за 20 деца со надмината возраст, запишани во општинско основно училиште на територијата на општина Струмица во наставната 2023/24 година. Финансиска поддршка во износ од 9.000 денари може да добие родител на дете родено 2014 и 2015 година, кое ја […]

Градоначалникот Костадинов им го честиташе почнувањето на образованието на првачињата

Денес во НУЦК „Антон Панов“, по иницијатива на градоначалникот Костадин Костадинов, се одржа настан посветен на првачињата од струмичките основни училишта кои на 1 септември за првпат го пречекорија училишниот праг. Специјално за нив беше изведена театарската претстава „Пат околу светот“, на која и претходеше обраќање на градоначалникот Костадинов, со кое на првачињата им посака […]

Градоначалникот Костадинов во посета на Центарот за поддршка на образованието

Општина Струмица е втемелувач на образованието за ученици со аутизам во Република Северна Македонија. Пред 14 години започна образовниот процес на ученици со аутизам во посебните паралелки на ООУ „Сандо Масев“, објави градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов. -Грижата за образованието на учениците со попреченост беше и останува наш приоритет. Со новиот Закон за основно образование […]

Царовска: Mедиумската писменост треба да стане дел од формалното образование

Неопходно е учениците од најмала возраст да се едуцираат за медиумите, за да се стекнат со вештини и да да умеат да пристапат до медиумите, да ги развијат способностите за нивно користење и да имаат критички пристап во читањето за да ја разбере информациите. Затоа, имаме реална потреба медиумската писменост да стане дел од формалното […]