fbpx

Tags : рудник

Рудникот Иловица-Штука брана за „белата чума“ и клуч кој ќе

Едни на протест против, други со цврст став за отворање на рудникот Иловица-Штука. Тие што останаа дома и не го поддржаа протестот, којшто се одржа во Струмица, бараат да се отвори овој капацитет за, како што велат, селата целосно да не се испразнат и на тој начин да и се спротивстават на „белата чума“. -Ние […]

Протест во Струмица против отворање на рудникот Иловица-Штука

Активисти и граѓани денеска со блокада на крстосницата кај ТЦ „Глобал“ во Струмица го искажаа своето незадолство од спојувањето на концесиите за отворање рудник на локалитети во општините Босилово и Ново Село. Протестот се одржа под мотото „Заедно против рудникот“, а го организираше Здружението „Здрава котлина“ заедно со со други граѓански организации од регионот. Пред […]

Независно мониторинг тело ќе го контролира влијанието на рудникот врз

(Комерцијална ПР објава) Предрасуди и Стереотипи: ”Рудници на Смртта”, “Еко-Геноцид”… никогаш и никаде на светот не може да постои современо, одговорно и одржливо рударство(!??). ВИСТИНА: Во минатото, традиционалните техники на рударската индустрија која користела значителни количини ресурси – вода, земја, јагленород и енергија, релативно често предизвикувала штетни влијанија врз животната средина. Ваквите штети, доколку не […]

Соопштение на „Еуромакс ресоурцес“: Проектот за рудник Иловица-Штука да не

Го разбираме чувствителниот момент на политичката кампања и затоа апелираме до сите инволвирани чинители во кампањата – Проектот „Рудник на можности Иловица-Штука“ да не се користи и злоупотребува во каква било политичка конотација! Мораме конечно сите да бидеме доволно зрели и одговорни кон иднината и да ја прифатиме реалноста дека се работи за потенцијално најголемата […]