fbpx

Tags : сесловенските просветители

Со свечена академија и награди за најдобрите наставници се чествуваше

-Со свечена академија вечерва го чествувавме утрешниот голем празник посветен на Сесловенските просветители – светите браќа Кирил и Методиј, на оние кои ни оставиле безвремен дар, повреден од сите вредности и богатства на овој свет, објави градоначалникот Костадин Костадинов. Честитајќи им го празникот на просветните работници, ја упатив пораката дека мора да ги вратиме подзаборавените […]

Честитка од градоначалникот Коста Јаневски по повод Денот на Сесловенските

Почитувани сограѓани,    Денес   одбележуваме   голем   празник. Денес ги чествуваме Сесловенските просветители – солунските браќа Св. Кирил и Методиј.Тоа се Апостолите кои ја изумиле глаголицата како писмо-темелник врз кој е „изградена“  кирилицата од страна на нивните ученици. Тоа се вредните мисионери кои во 9. век ги ширеле христијанството и писменоста меѓу Словените од Голема Моравија […]