fbpx

Вчера Во беровско Митрашинци одбележана 78 годишнината од формирањето на 50 НО дивизија

 Вчера Во беровско Митрашинци одбележана 78 годишнината од формирањето на 50 НО дивизија

По повод 78 годишнината од формирањето на 50 НО дивизија во полето на село Митрашинци, Беровско, вчера се одржа прослава на која присуствуваше и еден од најстарите преживеани борци од НОВ, жив сведок и учесник во создавањето на истата, Јован Величковски.

Тогаш бил поставен за командант на Вториот баталјон ,4-та бригада која се реорганизира и тргнува во борбата за слобода.

-Вечна нека им е славата на борците кои се бореа за да ние денеска имаме држава членка на НАТОИ и кандидат за членство во ЕУ, напиша внукот на дедо Јован, Ванчо Тркалевски.

Share via
Copy link