fbpx

Tags : годишнина

Во Струмица одбележана 121 годишнината од загинувањето на Гоце Делчев

Денес пред споменикот на Гоце Делчев во нашиот град, во организација на Општина Струмица, беше одбележана 121-годишнината од загинувањето на апостолот на македонското револуционерно движење Гоце Делчев. Пригоден говор за животот и делото на Делчев одржа градоначалникот Костадин Костадинов, кој меѓу другото истакна: „Загина Гоце. Го убија Делчев. Остана жална Македонија без апостолот на македонското […]

Одбележани 72 година од убиството на петтемина струмички студенти

Пред споменикот на петтемина убиени струмички студенти во Малиот градски парк беше одбележана 72-та годишнина од убиството на Борис Белев, Мирко Пецев, Ѓорѓи Јармов, Ѓорѓи Костуранов и Стево Топчев. За животот и делото на петтемина студенти говореше Никола Андонов, претседател на Здружението на политички затвореници. Пред споменикот цвеќе положија членови на нивните семејства, членови на […]

Одбележана 79-годишнината од убиството на Благој Јанков Мучето

Општина Струмица денеска ја одбележа 79-годишнината од убиството на народниот херој Благој Јанков Мучето. Пред спомен обележјето во големиот градски парк се одржа пригодна свеченост на која беше положено свежо цвеќе, а за животот и делото на Мучето говореше Ице Беличев член на Советот на општина Струмица. -На денешен ден во таа веќе далечна 1944 […]

Одбележана годишнината од раѓањето на Борис Трајковски

Општина Струмица денеска ја одбележа 67-годишнината од раѓањето на трагично загинатиот македонски претседател Борис Трајковски. Пред неговиот споменик ,,Македонија” во градскиот парк, претставници на неговото семејство, на Советот на општина Струмица, политички партии и здруженија положија свежо цвеќе, а за животот и делото на Трајковски зборуваше Зоран Костадинов, член на Советот на општина Струмица. -И […]

Одбележана годишнината од убиството на бранителите Кољо Китанов и Атанас

Пред Споменикот подигнат во нивна чест, денеска беше одбележана 22-годишнината од убиството на бранителите Кољо Китанов и Атанас Јанев во воениот конфликт од 2001 година. Членови на семејствата Јаневи и Китанови, членови на Советот на општина Струмица, претставници на СВР – Струмица, на борците и други почитувачи положија свежо цвеќе пред Споменикот, а за животот […]

Во Струмица одбележана 120 годишнината од загинувањето на Гоце Делчев

Со посебна гордост и чест, денеска, општина Струмица ја чествуваше 120 – годишнината од убиството на најголемиот македонски син и револуционер Гоце Делчев. Пред неговиот споменик на плоштадот кој го носи неговото име, се одржа пригодна свеченост на која за животот и делото на Делчев зборуваше Елена Магеровска Паликарова, заменик градоначалник и член на Советот […]

Струмица ја одбележа 19-годишнината од загинувањето на претседателот Трајковски

-Колку и да сме свртени кон празникот Прочка, колку и да сме дел од еуфоријата од карневалските свечености, Струмица и струмичани не го забораваат својот сограѓанин, Претседателот Борис Трајковски, објави градоначалникот на Струмица на по повод 19-годишнината од неговата трагична смрт. Пред споменикот „Македонија“, подигнат во чест на претседателот Трајковски, говореше градоначалникот Костадинов. -Борис Трајковски […]

Вчера Во беровско Митрашинци одбележана 78 годишнината од формирањето на

По повод 78 годишнината од формирањето на 50 НО дивизија во полето на село Митрашинци, Беровско, вчера се одржа прослава на која присуствуваше и еден од најстарите преживеани борци од НОВ, жив сведок и учесник во создавањето на истата, Јован Величковски. Тогаш бил поставен за командант на Вториот баталјон ,4-та бригада која се реорганизира и […]

Одбележани 71 година од убиството на петтемина струмички студенти

Пред споменикот на петтемина убиени струмички студенти во Малиот градски парк беше одбележана 71-та годишнина од убиството на Борис Белев, Мирко Пецев, Ѓорѓи Јармов, Ѓорѓи Костуранов и Стево Топчев. За животот и делото на петтемина студенти говореше Никола Андонов, претседател на Здружението на политички затвореници. Пред споменикот цвеќе положија членови на нивните семејства, членови на […]

Одбележана годишнината од раѓањето на претседателот Борис Трајковски

Со посебна чест и почит, денеска, на денот кога ако беше жив ќе наполнеше 66 години, говорев за трагично загинатиот претседател Борис Трајковски и положив цвеќе пред неговиот споменик, објави градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов. -Претседателот Трајковски беше на рамништето на најистакнатите архитекти и неимари на мирот во европски и светски рамки, но и олицетворение […]