fbpx

ДИК: СДСМ – 46, ВМРО ДПМНЕ – 44, ДУИ -15, Алијанса -12 пратенички мандати

 ДИК: СДСМ – 46, ВМРО ДПМНЕ – 44, ДУИ -15, Алијанса -12 пратенички мандати

Државната изборна комисија на прес-конференција соопшти дека СДСМ и коалицијата „Можеме“ освоиле најмногу гласови на парламентарните избори, односно 327.329 гласа.

ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата освоиле 315.344 гласа, ДУИ – 104.587 гласа, Алијансата за Албанците и Алтернативата – 81.297, Левицата – 37.551, ДПА – 13.891, Интегра – 12.291, ГДУ – 3.555 гласа, соопшти претседателот на ДИК, Оливер Дерковски.

Според неофицијалните резултати од предвремените избори што се одржаа вчера, коалицијата предводена од СДСМ освоила 327.329 гласа, ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата имаат 315.344 гласа, а ДУИ освоила 104.587 гласа.

Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат освено 81.297 гласа, Левицата добила 37.551 глас, ДПА има 13.891 глас, Интегра добила 12.291 глас, ГДУ добила 3.555, работничката партија МОРО добила 3.245 гласа, Глас за Македонија има 2.801 глас, Единствена Македонија добила 2.604 гласа, СДУ има 2.585 гласа, Твоја има 1.894 гласа, демократите имаат 1.556 гласа и Народната партија на Ромите добила 1.225 гласа.

ДИК објави дека СДСМ освоил 46 мандати, а ВМРО-ДПМНЕ има 44 мандати. ДУИ има 15 мандати, Алијансата за Албанците има 12 мандати. Левицата има вкупно два мандата и ДПА еден мандат. Во Првата изборна единица СДСМ има осум мандати, ВМРО-ДПМНЕ има 7 мандати, ДУИ има два мандата, Алијансата за Албанците и Алтернативата добиле два мандата и Левицата има еден мандат.

„Во Првата изборна единица коалицијата ‘Можеме’ освоила 54.578 гласа, односно 34,12 проценти. ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата освоиле 50.564 гласа или 31,61 процент. ДУИ освоила 19.672 гласа или 12,03 проценти од гласовите. Алијансата за Албанците освоила 14.143 гласа или 8,84 проценти. Левицата освоила 12.124 гласа во Првата изборна единица или 7,58 проценти. Интегра освоила 2.447 гласа, ДПА има 1.964 гласа, Твоја има 1.210 гласа, Глас за Македонија добила 940 гласа, СДУ има 778 гласа, ГДУ – 530, МОРО – 451, Единствена Македонија има 334 и демократите – 216 гласа“, рече Дерковски.

Во Втората изборна единица ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ имаат еднаков број, односно по седум мандати. ДУИ и Алијансата за Албанците со Алтернативата имаат по три мандати. Во Втората изборна единица ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата освиле 47.929 гласа, односно 31,34 процент.

Коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ освоила 47.852 гласа или 31,29 процент. ДУИ освоила 22.078 гласа или 14,44 проценти. Алијансата за Албанците и Алтернативата има 20.783 гласа, односно 13,59 проценти. Левицата освоила 5.896 гласа или 3,86 проценти. Интегра има 2.516 гласа или 1,65 процент. ДПА има 1.821 глас, Народната партија на Ромите има 1.225 гласа, Единствена Македонија има 552 гласа, Глас за Македонија има 488 гласа, СДУ има 427 гласа, МОРО има 402, Твоја има 390, ГДУ има 348 и демократите има 236. Во Третата изборна единица ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата имата 10 мандати, СДСМ има 9 мандати и Левицата има 1 мандат.

Во Изборната единица три ВМРО-ДПМНЕ добила 71.551 глас или 45,82 проценти. Коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ има 66.853 гласа или 42,81 процента. Левицата освоила 6.939 гласа или 4,44 проценти. ДУИ има 3.331 глас или 2,13 процента. Интегра има 2.364 гласа, ГДУ има 1.448. Алијансата за Албанците и Алтернативата освоиле 992 гласа, МОРО има 773 гласа, СДУ има 473, Глас за Македонија има 456 гласа, Единствена Македонија има 404 гласа, демократите имаат 283 гласа, ДПА има 242 гласа. Во „четворката“ СДСМ освоил 10 мандати, ВМРО-ДПМНЕ има 10 мандати.

Во Четвртата изборна единица коалицијата „Можеме“, предводена од СДСМ, освоила 77.195 гласа или 46,76 проценти. ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата освоиле 74.478 гласа или 45,11 проценти. Левицата освоила 6.836 гласа или 4,14 проценти. Интегра има 2.706 гласа или 1,64 процент. Единствена Македонија има 839, МОРО има 703, СДУ, пак, освоила 502 гласа, Глас за Маедконија има 493, ГДУ има 450, демократите – 397, ДУИ има 293 и Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат 213 гласа. Во „петката“ СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ имаат еднаков број мандати, односно по осум. ДУИ, пак, доби три мандати, а Алијансата на Албанците со Алтернативата добија еден мандат.

Во Петата изборна единица коалицијата „Можеме“, предводена од СДСМ, освоила 56.622 гласа или 36,67 проценти. Коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ освоила 55.159 гласа или 35,72 проценти. ДУИ освоила 21.745 гласа или 14,08 проценти. Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат 10.716 или 6,94 проценти. Левица освила 4.715 гласа или 3,05 проценти. Интегра има 1.731, ДПА – 781, ГДУ има 739 гласа, МОРО има 543 гласа, Глас за Македонија има 424 гласа, СДУ има 405, Твоја има 294, Единствена Македонија има 293 и демократите имаат 234 гласа.

Во последната, односно Шестата изборна единица, ДУИ освоила седум мандати, Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат по шест мандати, коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ има четири мандати, ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата имаат два мандата и еден мандат има ДПА. Во Шестата изборна единица ДУИ освоила 37.468 гласа или 30,41 проценти. Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат 34.450 гласа, односно 27,096 проценти. Коалицијата „Можеме“ освоила 24.229 гласа или 19,67 проценти. ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата имаат 19.663 гласа или 12,71 проценти. ДПА освоила 9.083 гласа или 7,37 проценти. Левицата има 1.041 глас, Интегра има 527 гласа, МОРО има 373, демократите имаат 190 и Единствена Македонија добила 182 гласа.

Share via
Copy link