fbpx

Избирачкиот список затворен, во понеделник почнува кампањата

 Избирачкиот список затворен, во понеделник почнува кампањата

Вкупно 1.824.864 граѓани ќе можат да гласаат на локалните избори закажани за 17 октомври 2021, откако вчера беше затворен Избирачкиот список на седница на Државната изборна комисија (ДИК). Според роковникот, ДИК треба да го потпише заклучениот Избирачки список и изводите од негосогласно роковникот најдоцна на 1 октомври односно 15 дена пред денот на одржувањето на изборите.

Од вкупниот број гласачи, во изводите на Избирачкиот список се запишани 1.740.147. Во Посебните извори од Избирачкиот список се запишани 82.461 лица кои се на привремена работа или престој во странство, согласно евиденцијата на надлежниот орган; 1.899 гласачи кои на денот на изборите се на издржување казна затвор или се во притвор: 351 лице во установи за вонсемејно сместување и шест гласачи кои, согласно евиденцијата на Министерството за труд и социјална политика, се запишани како раселени лица.

Изборната кампања ќе почне в понеделник (27 септември) односно 20 дена пред денот на изборите и треба да заврши на 15 октомври на полноќ. Вториот круг избори ќе се одржат на 31 октомври, а кампањата за втор круг ќе трае до 24 часот на 29 октомври.

Share via
Copy link