fbpx

Сојузот на борци од Скопје во посета на борецот Јован Величковски

 Сојузот на борци од Скопје во посета на борецот Јован Величковски

-Голема е честа која му ја направија членовите на сојузот на Борци од Скопје на дедо ми Јован Величковски, посетувајќи ги во неговото родно Митрашинци, кој фала му на Господа се уште е жив и здрав и сведочи за тоа како сме ја добиле државата. Во 21 век војната и насилството не се начин на креирање државност, времињата кога беа дадени неброени жртви за ова парче земја поминаа, објави Ванчо Тркалевски, внук на еден од ретките преживеани борци од НОБ, стогодишниот Јован Величковски.

-Денешницата не учи проптив говорот на омраза и на јазикот на помирување и компромисот, се разбора чувајќо си го и бранејќи си го своето на културолошкото поле, кое е како шарен пртокаен килим лулка на на демократијата, која нашата мила Македонија ја прави единствена во светот и затоа и пораката е да продолжиме по патот кон ЕУ и да бидеме пример за мултиетнички соживот едно општество за сите, еднкави во различностите рамо до рамо со сите европски и светски народи, напиша Тркалевски.

Share via
Copy link