fbpx

Tags : Ден на Европа

Во Струмица одбележан 9 Мај-Денот на победата над фашизмот и

Денес пред споменикот на паднатите борци од НОАВМ во малиот градски парк, во организација на Општина Струмица, се одржа свеченост по повод 9 Мај – Денот на победата над фашизмот и Денот на Европа. За историографијата и значењето на празниците зборуваше членот на Советот на општина Струмица, Ице Беличев. Денес се навршуваат 79 години од […]

Струмица го одбележа Денот на победата над фашизмот и Денот

-Почитувани, далеку зад нас се 1945 и 1950, години кога се случиле овие огромни чекори во современата цивилизација. Случајно или не, на двапати, на 9.Мај, Европа доживеала огромни промени со кои започнал историскиот прогрес. Примерот на разум и разбирање, на здружување, еднаквост и прагматичност, станува модел по кој, денес сме сведоци како е развиена и […]