fbpx

Tags : филм

„Златна потковица“ на Астерфест за данскиот филм „Ивалу“

Жирито во состав: Гоце Ристовски (писател и универзитетски професор), д-р Дрита М. Фазлија (филмски продуцент и универзитетски професор) и Мили Чумиќ (филмски продуцент и дистрибутер од Велика Британија), по опстојна расправа за сите 23 филмови во официјалната конкуренција прикажани на 18-тиот Интернационален филмски фестивал „Астерфест“, донесе едногласна О Д Л У К А Наградата „Златна потковица“ се доделува на филмот […]

ЕДУКАЦИЈА ЗА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ ПРЕКУ ФИЛМ

Свртете ги филмовите за енергетска транзиција! Од 18 октомври, Младинското кино на ЕУ: Зелен договор е посветено на полето на тензијата помеѓу енергијата и климата. Филмовите и дискусиите во 21 кино во пет земји се придружени со атрактивна понуда за стриминг. Покрај Европската Унија, годинава за прв пат поддржувач е и австриското Министерство за заштита […]

„Златна потковица на „Астерфест“ за филмот „Сведок“ на Али Азгари

Официјалното жири на 17-тиот „Астерфест“ во состав: Владимир Перовиќ, Мими Ѓоргоска-Илиевска, Мимоза Рајл и Столе Ангелов, донесе одлука и подготви образложение за наградите за кусометражните филмови во компетитивната програма. Златна потковица – СВЕДОК на Али Азгари (Иран / Франција) Во реалноста, пред нашите очи се случуваат настани и се менуваат сликите на животот во еден […]

Стартувај го филмот за зелена Европа

Новиот EU Youth Cinema: Green Deal претставува извонредни европски филмови на теми како што се одржливост, заштита на климата и општествена одговорност. Првите филмови ќе бидат прикажани на Деновите на Европа од 5-ти до 9-ти мај 2022. Климатските промени и деградацијата на животната средина се егзистенцијални закани за Европската унија и светот. Со извонредни филмови, […]

На локации во Дојран се снимаат завршните сцени од македонско-грчко-германскиот

Директорот на Агенцијата за филм, Бојан Лазаревски и продуцентот Владимир Анастасов денеска беа во посета на отворен сет за филмот „Зад стоговите сено” кој во моментов се снима на локации низ Дојран. Лазаревски изјави дека  „Зад стоговите сено“ е филм кој е поддржан од страна на Агенцијата за филм на Северна Македонија, ЗДФ Арте од […]