fbpx

Tags : инвестиции

Коста Костадиновски од Капитал Ассет Менаџмент со порака: Дијаспората, преку

Комерцијална ПР објава Инвестирањето во Македонија може да биде профитабилно и наградено бидејќи македонскиот финансиски систем претрпе значителни трансформации во последните три децении и ги има сите потребни алатки и институции со кои инвеститорите можат да остварат капитални добивки користејќи го потенцијалот на земјата. Ова го пренесе Коста Костадиновски, директор на Капитал Ассет Менаџмент, пред […]

Двоен зијан – ем без реализирани инвестиции, ем ќе плаќаме

Над 1,3 милијарди евра изнесува потенцијалната отштета што државата ќе ја плати доколку загуби во споровите во меѓународна арбитража, објави а1on.mk. Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи информира дека станува збор само за основицата, без затезни камати, со кои овој износ се искачува над 1,5 милијарди евра. Битиќи неодамна брифираше дека од 2017 година па […]

НАЦИОНАЛНАТА ЕКОНОМИЈА И ИНВЕСТИЦИИ ВО КРИЗНИ ВРЕМИЊА

Наместо празни зборови и ветувања, со конкретни акции и дела за подобар живот – СЕГА и ВЕДНАШ! Колумна на д-р Живко Груевски Во актуелнава реалност, повеќе или помалку, целиот свет сè уште се соочува со последиците од пролонгираната пандемиска здравствена, економска, енергетска и инфлаторна криза. Ова со посебна жештина ги погоди пофрагилните економии во транзиција […]

Зошто се потребни инвестиции за развој сега и веднаш?

Колумна на Никола Гулев, Главен финансов директор во Еуромакс Ресоурцес Со работењето на идниот рударски комплекс Иловица – Штука, се проценува дека просечно ќе се придонесе до зголемување на Бруто Домашниот Производ за 3% на национално ниво. Како што ќе се ублажуваат негативните ефекти од пандемијата и ќе се достигнува задоволителен степен на имунизација на […]