fbpx

Tags : Крушево

Туризмот – двигател на економскиот развој на Крушево

„Крушево да биде препознатлива туристичка дестинација со разнообразна понуда во текот на целата година и да биде посакувано место за живеење со развиен бизнис и рурален развој“,стои напишано како визија во Интегрираниот план за локален развој. Во фокусот на овој развој се туризмот, како еден од доминантните поттикнувачи на локалниот економски развој, привлекувањето нови инвестиции […]

Тактилни слики во Спомен куќата на Тодор Проески-Затоа што Тоше

Националната установа „Спомен куќа на Тодор Проески“ од Крушево веќе 12 години го чува сеќавањето на една од најмаркантните фигури во поновата македонска историја. Претставува простор со повисока вибрација од нормалната, каде не постојат емоциите „рамнодушност“ и „лошо“. Секој кој еднаш влегол во оваа величествена архитектура и ја почувствувал нејзината енергија, повторно ѝ се враќа. […]

Пет места што мора да ги посетите кога ќе одите

Високо над рамницата Пелагонија, во пазувите на Бушева Планина, јуначкото Крушево претставува еден од најзначајните македонски градови со бројни етно и историски вредности. Покрај неговиот историски статус како прва република на Средниот Балкан, градот Крушево продолжува со своите прогресивни амбиции и во наредниот период се стреми да прерасне и да биде препознаен како еколошки одржлив град со нула отпад. […]

Градоначалниците на Босилово, Ново Село и Василево ги испратија коњаниците

-Со божји благослов, со знамето на Македонија и на општина Босилово, со гордост и со исполнета душа ја испративме коњаницата која тргна кон славното Крушево по повод празникот Илинден.Овие млади луѓе од Радово покажаа како се сака татковината и треба да бидат пример за сите граѓани, објави градоначалникот на Босилово, Ристо Манчев. Коњаницата ја испратија […]