fbpx

Tags : плата

Синдикатите и градоначалникот Костадинов договорија покачување на платата од 2.806

Денеска, се оствари средба помеѓу Претседателот на ССМ, Дарко Димовски, Претседателот на УПОЗ, Трпе Деаноски, претседателите на синдикалните организации во Општина Струмица и Јавните комунални претпријатија со Градоначалникот на Општина Струмица , Kostadin Kostadinov . На задоволство на работниците и нивните претставници, Градоначалникот Костадинов ги прифати барањата на синдикатите и платите на сите вработени во […]

Владата предложи покачување на платите од 10%, учениците да се

Владата на Република Северна Македонија на денешната 40-та седница ја разгледа и усвои Информацијата за состојбите во основните и средните училишта предизвикана од штрајкот на вработените, а согласно одлуката на Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК). Со заклучоците по оваа точка Владата го задолжи Министерството за образование и наука, Министерството за труд и социјална […]

Костадинов: Понудата за зголемување на платата од 10 отсто е

-Како градоначалник имам обврска да имам свој јасен став во однос на протестот на СОНК и сметам дека денеска е вистинскиот момент да го соопштам, објави градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов. Правото на протест е уставно загарантирано право и во таа смисла нема да се мешам во нивната одлука за протест.Правото на образование е исто […]

Просечната плата во мај 26.390 денари, највисоки платите во ИТ,

Просечната исплатена плата во мај годинава изнесува 26.390 денари и според објавените податоци на Државниот завод за статистика бележи раст од 4,4 отсто во однос на мај лани. Според објавените податоци, највисоките плати кои, исто така, бележат и најголемо зголемување се однесуваат на дејностите информации и комуникации. Исплатената просечна плата во мај во оваа дејност изнесувала […]

Порасна минималецот: Од месецов повисока плата

Минималната плата од јули месец изнесува 14.934 денари во нето износ. Од месецов има раст на минималната плата, а според пресметките во бруто износ таа изнесува 21.776 денари. Министерството за труд и социјална политика ја објави одлуката во Службен весник. До сега минималната плата беше утврдена на 14.507 денари нето кога практично и беше зголемена […]