fbpx

Tags : развој

Системски пристап за развој на зелената дигитализација на локално ниво

Проект „Компјутерската моќ станува зелена – GO GREEN“ “Еден од главните идентификувани предизвици за зелена дигитализација на локално ниво е недостатокот на сеопфатна државна стратегија со која ќе се спроведува дигитализацијата. Во оваа насока, прв приоритет на кој треба да се работи е креирање стратегија која ќе има цел да создаде систем или процес во […]

„Џонсон Мети“ останува партнер во професионалниот развој на студентите

Четириесетина студенти од технички факултети неодамна ја посетија фабриката Џонсон Мети во Македонија. Студентите се запознаа со процесот на производство и со опремата со која располага компанијата во слободната индустриска зона Бунарџик. „Преку посетата се стекнав со ново практично искуство кое ми оди во прилог на моите студии на Машинскиот факултет, посебно од областа на […]

Наместо вистински „Патриотизам“, дежурните кочничари на развојот упорно ни нудат

(колумна на д-р Живко Груевски) Големите луѓе зборуваат за визии, стратегии, акција и дела… просечните луѓе анализираат и коментираат актуелни настани и случувања, а малите луѓе, ееех тие „малите“ се занимаваат, оговараат и расправаат само за делата на другите луѓе! Патриотизам сигурно не е кога и во 21-от век, неколку фрустрирани и лажно загрижени ликови […]

Зошто се потребни инвестиции за развој сега и веднаш?

Колумна на Никола Гулев, Главен финансов директор во Еуромакс Ресоурцес Со работењето на идниот рударски комплекс Иловица – Штука, се проценува дека просечно ќе се придонесе до зголемување на Бруто Домашниот Производ за 3% на национално ниво. Како што ќе се ублажуваат негативните ефекти од пандемијата и ќе се достигнува задоволителен степен на имунизација на […]