fbpx

Честитка од градоначалникот Костадин Костадинов по повод Светскиот ден на театарот

 Честитка од градоначалникот Костадин Костадинов по повод Светскиот ден на театарот

Почитувани членови на струмичкиот театар „Антон Панов“,

Денес е ваш ден, ден во кој заедно со вашите колеги од целиот свет, го одбележувате 27 Март – Светскиот ден на театарот. Бидете горди на фактот дека зад вашата фела и зад овој Ден, стои Интернационалниот театарски институтот (ИТИ), кој е формиран во далечната1948 година од страна на УНЕСКО, а безмалку во истото време е формиран и Струмичкиот народен театар. Тоа кажува многу, и за вашиот колектив, но и за Струмица.

Придонесот на театарската уметност во севкупното културно живеење на Струмица е огромен. Така било, така е, така нека остане и за долги години.

Театарот е една од најкадарните уметности која гради креативни мостови меѓу штиците што живот значат и нашите животи, уметност – времеплов кој не води низ различни епохи и ни ги открива белезите на човековото постоење, сите негови доблести и мани, но и слики за нашето вчера, денес и утре.

Следете ја верно вашата љубов и благородна мисија, за атер на театарот , за атер на публиката, но и за атер на сите генерации струмички актери, особено годинава кога Струмичкиот театар „Антон Панов“ слави голем јубилеј – 75 години од своето постоење.

Нека ви е честит и вековит 27 Март – Светскиот ден на театарот.

Share via
Copy link