fbpx

Честитка од премиерот Заев по повод Денот на заштитниците на Струмица

 Честитка од премиерот Заев по повод Денот на заштитниците на Струмица

Денеска мојата родна Струмица им оддава почит на своите заштитници Светите Петнаесет тивериополски маченици, кои ги положиле животите за христијанската вера.

Во градот во кој растев и кој растеше над десет години под мое раководство, струмичани им оддаваат почит на свештеномачениците, на неговите заштитници, кои се одраз на морално достоинство и вера во правда, добрина и љубов.

На 11 декември цела Струмица дише во духот на празникот. Историскиот запис нѐ потсетува дека нашиот град уште во четвртиот век станал центар на христијанството, а на токму на овој ден е силен духовен вруток во земјата и регионот.

На сите мои сограѓани им го честитам празникот на Струмица, а на сите православни верници големиот христијански празник.

Нека ни е честит големиот ден и нека ни е среќна, благословена и вековита нашата Струмица и нашата Република Северна Македонија!

Share via
Copy link