fbpx

ДИК се корегираше, пресмета дополнителни 1.416 гласачи, и плус 98 неважечки ливчиња

 ДИК се корегираше, пресмета дополнителни 1.416 гласачи, и плус 98 неважечки ливчиња

Државната изборна комисија попладнево донесе заклучок за исправка на технички грешки. Поточно информираат дека се вршат исправки на техничките грешки при објавувањето на бројките од четвртокот доцна попладне по завршувањето на предвремените парламентарни избори.

Според новите бројки, зголемен е бројот на граѓани кои гласале и бројот на неважечки ливчиња.

Па така, сега соопштија дека всушност гласале 943.750 гласачи. Од нив 912.186 се важечки ливчиња, а бројот на неважечки ливчиња е 31.564.

Во четвртокот пак ДИК  соопшти дека гласале 942.334 гласачи, а од нив 31.466 биле неважечки. Според направената исправка излегува дека бројот на граѓани кои гласале е зголемен за 1.416 од првичната статистика, а бројот на неважечки ливчиња е зголемен за 98.

Заклучок за исправка на технички грешки во Заклучокот број 08-19661 од 16.07.2020 година

Share via
Copy link