fbpx

Филипче ќе предложи уште еден пакет мерки за намалување бројот на новозаразени

 Филипче ќе предложи уште еден пакет мерки за намалување бројот на новозаразени

На утрешната владина седница ќе предложиме уште еден пакет мерки кој може да го намали бројот на новозаразени од ковид-19.

➡️ Сите економски оператори да работат до 23 часот;

➡️ Ограничување на капацитетот во јавниот превоз до 50 проценти;

➡️ Препорака до целата државна и јавна администрација, препорака до општините и судовите, согласно механизмот на работа, работниот процес да се одвива во смени или онлајн од дома, или пак редуцирано со систем на ротации и секоја од институциите согласно карактеристиките на работниот процес.

Сето ова со пакетот на мерки кој утре ќе се дискутира во Собранието. Законот за заштита на населението од заразни болести е веќе даден по скратена постапка. Во него се веќе вметнати предлозите за задолжително носење маски на отворено, ограничување на групирањето по 22 часот надвор и ограничувањето на семејните собири.

Share via
Copy link