fbpx

Филипче: Подготвена е инфраструктурата за чување на вакцината против Ковид-19

 Филипче: Подготвена е инфраструктурата за чување на вакцината против Ковид-19

Подготвена е инфраструктурата за чување и дистрибуција на вакцината против Ковид 19. Денеска посетив дел од економските оператори кај кои ќе се чува вакцината за Ковид 19, објави министерот за здравство, Венко Филипче.

-Станува збор за дистрибутери кои веќе работат на оваа поле односно вклучени се во постојаниот систем на вакцинација, во делот што се однесува на складирање и дистрибуција на други вакцини од имуниолошкиот календар на Министерството за здравство. Операторите во своите постоечки капацитети имаат комори и ладни соби од 0 до 8 степени целзиусови, како и фрижидери до -20 степени целзиусови, како и возила со ладилници како би го запазиле „ладниот синџир“ при дистрбуција на вакцините. Дополнително Министерството за здравство операторите ќе ги снабди со фрижидери до-70 степени целзиусови, објави министерот Филипче на својот фејсбук профил.

Share via
Copy link