fbpx

Непоколебливо и со уште поголем ентузијазам продолжуваме победнички напред

 Непоколебливо и со уште поголем ентузијазам продолжуваме победнички напред

Познатиот австриски неуролог и основач на психоанализата, Сигмунд Фројд забележал дека „прв знак на глупоста е кога ќе се манифестира потполно отсуство на чувство за срам“. Секако оваа типично Фројдовска констатација нема никаква директна поврзаност со овој текст …

Најблаго речено, небулозни се бесрамните обвинувања од петмината самопрогласени лидери на еко-активизмот за нетранспарентна и манипулативна основа за благородната одлука на нашите инвеститори и Бордот на Директори за располагање со интервентен рамковен фонд од 1 Милион Евра за ефикасна реализација на локални проекти од општ интерес за СИТЕ ЖИТЕЛИ на Струмичкиот и под Огражденскиот регион.

Како проектна компанија, која јавно е лицитирана на Берзата за хартии од вредност во Торонто – Канада, финансиското работење на Еуромакс Ресоурцес е под стриктна контрола, целосно регулирано и усогласено со најстрогите меѓународни и домашни законски прописи.

За оние кои ете, се уште ништо не сакаат да разберат, нашиот клучен инвеститор, глобалниот деловен гигант – Групацијата ТРАФИГУРА, на светскиот пазар остварува годишни приходи од 160 до 180 МИЛИЈАРДИ долари (реално, петнаесетина пати поголеми од нашиот БДП!). Како мултинационален конгломерат имаат мрежа од свои компании во 48 земји на сите континенти од земјината топка… Во актуелниве времиња на огромни предизвици од глобалната здравствена, економска и социјална криза со епски пропорции, убедени сме дека нашата држава и нашата национална економија не смее да си дозволи таков „луксуз” неодговорно да ги избрка и со тоа да испушти „уанс ин а лајф тајм” шанса за брза ревитализација и долгорочен развој. Проаѓаме низ драстично променети околности и ништо веќе не може да биде третирано на ист начин како пред пандемската криза. Само агресивно инвестициско трошење и отворање на реален бизнис, производство и извоз може да ја придвижи националната економија напред. Извозот е еден од главните носители на развојот затоа што обезбедува ликвидност на стопанството, а само така ќе може да ги враќаме кризните задолжувања од интервентните мерки.

Парадоксално, но за жал вистинито, е дека токму таа насилна група самопрогласени лидери на регионалниот квази-активизам, без чувство на срам постојано нẻ обвинуваат за нетранспарентност, матни работи, коруптивни манипулации и слични измислици. Злоупотребувајќи ја благородната улога на легитимниот граѓански активизам, овие петмина „лидери” ги потпалуваат емоциите на своите заведени следбеници, повикувајќи ги на бунт и конечна пресметка со „сатаните и клетите профитери” .

Почитувани жители на Струмичкиот и под Огражденскиот регион, посебно вие нивните подржувачи, веруваме дека барем од време на време логично се прашувате – Кој ги финансира нив и за Чиј интерес ја одработуваат оваа улога на заканувачи и сејачи на омраза !?? Веќе четири години овие добро платени „актери” ви глумат загриженост, френетично повторувајќи ги истите празни пароли и паушални проценки, полни со агресивни закани и повици за линч. Во овие кризни пост-КОВИД времиња, јавно ги повикуваме конечно да се одважат и тие доброволно да одвојат барем симболичен дел од средствата со кои лично се спонзорирани и да реализираат еден реален проект од интерес за нивните сожители!

Се прашуваме дали некогаш човечки ќе се засрамат за истурената пизма кон сите нас од тимот на Еуромакс, но и кон нивните сожители кои ете се охрабриле да размислуваат и постапуваат различно од нив!? Дали ќе почуствуваат барем малку засраменост од изговорените и запишаните навреди и грди квалификации!? Зарем ова е цивилизираното ниво на комуникација кое би доликувало на прогресивниот граѓански активизам во легитимните заложби за транспарентност, отчетност и широка партиципативна демократија!? Што ни се случува и каде се изгубија основните вредности на доброто домашно воспитување, карактеристични за традиционалниот македонски дух на толерантност, емпатија и безусловна љубов кон другите луѓе, дури и тогаш кога мислат и постапуваат различно од нас!?

А што се однесува до нас, ние непоколебливо и со уште поголем ентузијазам продолжуваме победнички напред, со нашата прогресивна цел преку акција и дела да придонесеме за подостоинствен живот СЕГА и ВЕДНАШ! Посветено ја реализираме нашата развојна визија следејќи ги идеалите кои се како сјајни звезди на небото … никогаш не можеш да ги допреш, но доколку си мудар и искусен морнар кој плови по морето на животот, ќе умееш да ги користиш како безгрешен водич кој ќе те донесе сигурно до финалната дестинација…

Д-р Живко Груевски, Директор за Комуникации и Односи со Јавноста

Еуромакс Ресоурцес

(комерцијална објава)

Share via
Copy link