fbpx

„НОВУС“ го реализира проектот „Волонтерството – Надеж за иднината!„

 „НОВУС“ го реализира проектот „Волонтерството – Надеж за иднината!„

Центарот за истражување и анализи „Новус“ од Струмица преку работилници и
кампањи го реализира проектот „Волонтерството – Надеж за иднината!“, финансиски
поддржан од „Цивика Мобилитас“. Целта на проектот е зајакнување на капацитетите
на локалните младински структури и зголемување на младинското учество во
процесите на донесување на одлуки на локални и на национално ниво, како и
зголемување на младинското учество и активизам преку развој на практики
насочени кон слобода на изразување.

-Во моментов постои мал интерес за волонтирање од страна на граѓаните. Младите денес не се заинтересирани за волонтирање. Некои од причините веројатно се тешката економска ситуација и невработеноста. Често пати младите веднаш бараат место за вработување без да размислуваат за тоа каде може да волонтираат, а потоа таа препорака да ја искористат во процесот на барање работа, информираат од „Новус“.

Во рамки на проектот „Волонтерството надеж на иднината“, тимот на СОУ Никола Карев ја спроведe кампањата – Паркирај совесно!

Исто така беше реализирана и кампањата „Стоп за Дискриминација“, а кампањата ја реализираше тим од СОУ„Јане Сандански“, додека пак првата кампања беше со имот од СОУ “Димитар Влахов” – „Здравјето пред се!“

„Новус“ успешно ги реализираше и работилниците „Од Идеја до Реализација“ со тимовите од Средните Општински Училишта „Јане Сандански“, „Димитар Влахов“ и „Никола Карев“ од Струмица во рамки на проектот ”Волонтерство надеж на иднината!” финансиран од „Цивика Мобилитас“, во кои тимовите работеа на развивање идеи за спроведување на младински Кампањи.

Share via
Copy link