fbpx

Реализирана кампања „Лето без пожари“ во повеќе населени места

 Реализирана кампања „Лето без пожари“ во повеќе населени места

Отсекот за превенција при СВР Струмица во соработка со Дирекцијата за заштита и спасување – Струмица, во населените места Попчево, Рич, Белотино, Дражево, Смоларе, Старо Коњарево, Колешино и Габрово ја реализираше традиционалната кампања “Лето без пожари”.

Основна цел на кампањата е заштита и зачувување на зелените шумски површини, земјоделско земјиште, ливадите и пасиштата од пожари, во текот на летниот период.

Од страна на полициските службеници од Отсекот и инспекторот за пожари од ДЗС на непосредни средби на граѓаните им беа делени летоци и превентивни совети за ризиците од појава на пожари и штетите од истите.

Активноста придонесува да се подигне свеста кај граѓаните за заштита и превенција од пожари со што се зајакнува довербата и соработката помеѓу полицијата и граѓаните.

Активностите ќе продолжат во текот на летниот период на места каде постојат ризици од предизвикување на пожари.

Share via
Copy link