fbpx

Tags : Илинден

Општина Струмица денеска го празнува Денот на Републиката

По повод 120 години од Илинденското востание и 79 години од Првото заседание на АСНОМ се одржа пригодна свеченост пред Споменикот на Гоце Делчев на истоимениот плоштад.Во чест на празникот беше положено свежо цвеќе, а за значењето на празникот зборуваше Александар Ненчев, член на Советот на општина Струмица. -Има еден ден во годината кој е […]

Честитка од градоначалникот Костадинов по повод Илинден

Почитувани граѓани, 120 години од Илинденското востание и првата Република на Балканот. 79 години од Првото заседание на АСНОМ.Уште којзнае колку години претходно сонување и стремеж кон востаничка епопеја и државотворен чин. Два Илиндена – две огромни причини да бидеме среќни и неизмерно горди, но и исполнети со почит кон сите родољупци кои биле дел […]

Во Струмица Илинден одбележан пред споменикот на Гоце Делчев

Општина Струмица денеска со пригодна свеченост пред споменикот на Гоце Делчев на истоимениот плоштад ги одбележа Двата Илиндена. Цвеќе пред споменикот положија претставници на Советот на Општината, на Општинскиот одбор на Сојузот на борците и нивните следбеници, на политичките партии и локални институции. За значењето на празникот зборуваше Елена Маѓеровска Паликарова, член на Советот на […]

Честитка од градоначалникот Костадинов по повод 2 Август, Илинден

Двата Илиндена се штембилот и печатот на документот на нашето постоење. Првиот Иинден е срцето, а вториот – душата на македонскиот организам. Такви биле, такви се, такви и ќе останат за век и векови, по заслуга на Илинденците и Асномците. Нека ни се честити двата Илиндена.Нека ни е вековит Денот на Републиката.