fbpx

Tags : Новус

„НОВУС“ со нов проект “Зајакнување на младите преку нови можности

Центар за истражување и анализи НОВУС со голема чест Ви го најавува ново-започнатиот проект “Зајакнување на младите преку нови можности 2”, кој во следниот период ќе го спроведува како регионален партнер на СОС Детско Село- Македонија, а е финансиран од БМЗ- Федерално Министерство за економска соработка и развој- Германија и СОС Детско село – Интернационално, […]

Центар за истражувања и анализи НОВУС почнува нов проект за

Центарот за истражување и анализи „НОВУС“ со задоволство го најавува проектот “Информирани Локални Заедници: Медиумска Писменост и Етичко Известување според ЕУ стандари”, кој го спроведува во партнерство со „Медија Флеш“, а се имплементира со финансиска поддршка на Европската Унија. Проектот “Информирани Локални Заедници: Медиумска Писменост и Етичко Известување според ЕУ стандари” има за цел да […]

„НОВУС“ ги објави резултатите од “Мапирање на состојбите со објектите

-Со задоволство објавуваме резултати од нашето најново истражување, насловено “Мапирање на состојбите со објектите за спорт во општините,” во соработка со Центарот за граѓански комуникации и со финансиска поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје, објавија од „НОВУС“. Ова истражување е извршено во градовите и општините Битола, Кичево, Куманово, Неготино, Струмица, Тетово, Чаир и […]

„НОВУС“ учествуваше на работилница во Белград

Центарот за истражувања и анализи НОВУС имаше можност да учествува на дводневна работилница, која е дел од проектот за „Граѓанско сојузништво за репортери без граници“ која се одржа во Белград, Србија од 20 до 22 март. -Беше неверојатно искуство да се биде меѓу посветени новинари и невладините организации кои работат на промовирање на слободата на […]

„НОВУС“ со нов проект: “Нова генерација на силни и гласни

Центарот за истражување и анализа НОВУС започна со имплементација на нов проект “Нова генерација на силни и гласни млади!” финансиски поддржан од Агенција за млади и спорт. Вкупната вредност на проектот изнесува 299,360.00денари (4850 ЕУР). Главна цел на проектот е зајакнување на капацитетите на локалните младински структури и зголемување на младинското учество во процесите на […]

„НОВУС“ одбележа една деценија постоење

Центарот за истражување и анализи „Новус“ од Струмица синоќа одбележа десет години постоење. На пригодниот собир со изложба на фотографии од досегашното работење, беше истакнато дека „Новус“ е идеја која започнала пред точно 10 години, кога 6 млади луѓе решиле да започнат да дејствуваат организирано и да бидат дел од промените кои се однесуваат на […]

„НОВУС“ и новинарите од регионот заедно дебатираа за подобрување на

Центарот за истражување и анализи „НОВУС“ во партнерство со Здружението за медиумска писменост „Медија Флеш“- Струмица, денеска во просториите на „Europe House“ во Струмица ги презентираа наодите од истражувањето за тоа колку репортерите од Југоистокот слободно известуваат и колку им веруваат. Истражувањето се базира на анкета спроведена врз 251 испитаници од  Струмица каде се анкетирани […]

Градоначалникот Костадинов на средба со претставници на „НОВУС“

-Денеска ја отворивме вратата за Центарот за истражување и анализи НОВУС за реализација на проект „Заштита од корупција“ како соработници на Центарот за граѓански комуникации со кој Општина Струмица склучи меморандум за соработка, објави градоначалникот Костадинов. -Претседателот на НОВУС, Ѓорги Милушев, ме информираше за реализацијата на проектот кој опфаќа мониторинг на процесите за јавни набавки […]

Во организација на „НОВУС“ се одржа вториот ден од Мотивацискиот

Втор ден од Мотивацискиот Викенд за Млади, каде се споделија многу искуства, практики кои отворија многу интересни дискусии за членството во Граѓанскиот сектор, Волонтерство во институции, Приватен сектор, Култура и Образование, информираат за од Центарарот за истражување и анализи „НОВУС“ од Струмица. Говорници на настанот беа Јасмина Пијаманова, Миле Георгиев и Никола Делевски, а настанот […]

Прашалник на „НОВУС“:Силни и гласни млади – здрава и перспективна

Овој анкетен прашалник се спроведува во рамките на проектот “Силни и гласни млади- здрава и перспективна заедница ” кој го спроведува Центарот за истражување и анализи НОВУС Струмица, кој е во склоп на Проектот за младинско изразување а го спроведуваат Младински образовен форум, Младински Совет Крушево и Љоја, а е финансиран од страна на Европската […]