fbpx

„НОВУС“ учествуваше на работилница во Белград

 „НОВУС“ учествуваше на работилница во Белград

Центарот за истражувања и анализи НОВУС имаше можност да учествува на дводневна работилница, која е дел од проектот за „Граѓанско сојузништво за репортери без граници“ која се одржа во Белград, Србија од 20 до 22 март.

-Беше неверојатно искуство да се биде меѓу посветени новинари и невладините организации кои работат на промовирање на слободата на печатот и одбрана на правата на новинарите на Балканот.За време на настанот разговаравме за предизвиците со кои се соочуваат новинарите во различни делови од Балканот и споделивме стратегии за нивно надминување. Истакнати говорници кои ги споделија своите согледувања и искуства од областа на новинарството, напишаа од „НОВУС“.

Проектот „Граѓанско сојузништво за репортери без граници“ беше моќна сила за промени, здружувајќи ги новинарите и граѓанските организации за да се заложат за поголема слобода на печатот и одговорност.

Многу луѓе беа инспирирани, вклучително и нашата организација, да станат поактивни во одбраната на човековите права и промовирањето на слободата на новинарите.

Центарот за истражувања и анализи „НОВУС“ го реализираше проектот „Граѓанско сојузништво за репортери без граници“ во партнерство со „Медија Флеш“ – Струмица, поддржан во рамките на програмата за поддршка „safejournalists.net“.

Share via
Copy link